jun 06

6 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

6 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is lastig! We geven je daarom graag zes tips om je op weg te helpen!

1.  Voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief is het belangrijk om vooraf een aantal zaken goed op een rijtje te hebben. Wat wil je gaan schrijven? Wat moet deze werkgever echt over jou weten? Een veel gemaakte fout is dat men één standaard sollicitatiebrief maakt. Het is juist van belang om voor iedere sollicitatie en aparte brief te schrijven waarbij je de brief naar het bedrijf en de functie schrijft. Natuurlijk kan je wel een standaard “kapstok” gebruiken welke je iedere keer aanpast. Verwerk in ieder geval de onderstaande punten in jouw brief.

2.  Begin
Begin je brief altijd met persoonlijke informatie. Je naam en NAW gegevens worden als eerste vermeld. Vervolgens vermeld je de adresgegevens van het bedrijf waar je solliciteert. Dan komt het onderwerp van de brief: Sollicitatie op functie …..
Daarna vermeld je de datum en schrijf je de aanhef. Omdat je de contactpersoon nog niet kent is het netjes om de brief altijd te beginnen met Geachte meneer/mevrouw [achternaam].

3.  Eerste alinea
Laat in de eerste alinea weten op welke functie je solliciteert en hoe je aan deze functie bent gekomen. Vermijd hierbij de standaard zinnen zoals “onlangs zag ik uw vacature op….” of “onlangs hoorde ik van één van uw medewerkers dat….” Omdat je met deze standaard zinnen de brief niet persoonlijk maakt en dus minder aantrekkelijk. Verstandig en raadzaam is het dan ook om zelf een pakkende en originele openingszin te verzinnen zoals bijvoorbeeld: “Het werk wat jullie leveren is van hoge kwaliteit. Ik wil een schakel zijn in dat kwaliteitsproces”. Eigenlijk moet die ene zin aan de werkgever laten zien: Wij zijn de ideale match! Deze zin is dus persoonlijk en per bedrijf en sollicitatie verschillend.

4.  Tweede alinea
Licht in de tweede alinea de relevante en belangrijke werkervaring en opleidingen uit je CV toe. Het is wel belangrijk dat je de ervaring beschrijft die voor het bedrijf en de functie relevant zijn! Maak het tastbaar door voorbeelden te geven uit je huidige functie. Deze voorbeelden zullen je kwaliteiten en de argumentatie versterken. Als je op het moment van solliciteren al een baan hebt, licht in de tweede alinea dan ook toe waarom je van baan wilt wisselen. Denk aan hierbij aan bijvoorbeeld eventuele promotiekansen of toe zijn aan een nieuwe uitdaging.

5.  Derde alinea
Er zijn altijd meerdere werkgevers die in dezelfde branche actief zijn, maar wat maakt nou dat bedrijf zo speciaal dat jij daar wilt werken? In de derde alinea licht je toe waarom jij juist bij dat bedrijf wilt komen werken en niet één van de concurrenten. Verstandig is om nog even op de website van de werkgever te kijken zodat je kunt zien wat voor gevoelt je krijgt bij deze werkgever. Wat is hun missie en visie? Waar staat deze werkgever voor? Probeer deze informatie en het gevoel goed te vertalen in je sollicitatiebrief. Je moet wel oprechte interesse tonen, want een werkgever merkt al snel of iets gemeend is of niet. Als laatste vermeld je in deze alinea wat jouw toegevoegde waarde voor deze werkgever zal zijn en wat jou geschikt maakt voor deze vacature.

6.  Afsluiting
Sluit in de vierde alinea je brief af en geef aan dat je bereid bent de brief en CV in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Indien de functie en natuurlijk jouw agenda dit toelaat, kun je eventueel ook aangeven dat je bereid bent om in een proefdag jouw kennis, kunde en motivatie te laten zien. Probeer dit op een pakkende en originele manier te doen waardoor je nog meer opvalt. Blijf daarbij wel professioneel. Sluit altijd netjes af en eindig met vriendelijke groeten.

Klaar om te solliciteren? Kijk dan naar onze openstaande vacatures of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Werknemer aan het woord

“Flexfitters heeft een positieve instelling en heeft mij de kans gegeven om aan de slag te gaan.“

Ruud Voerman
43 jaar

Flexfitters heeft een positieve instelling en heeft mij de kans gegeven om aan de slag te gaan. Ik kan ideeën uitwisselen met collega’s en daar wordt ook echt naar geluisterd.

Ruud Voerman / 43 jaar

Referenties